Botswana

Botswana, ontwikkeld Afrikaans land ondanks enorme woestijn

Botswana is één van de weinige landen in Afrika die in relatieve rust naar onafhankelijkheid is gegroeid en daarnaast, en wellicht dankzij die rust, is geworden tot één van de meest succesvolle economieën van het Afrikaanse continent. Een bijzondere prestatie als je realiseert dat ongeveer 80% van het land wordt gevormd door de Kalahari woestijn.

De rijkdom aan grondstoffen is de basis geweest voor de opmars van Botswana. In het (zuid)oosten van Botswana zijn diverse mijnsteden zoals de tweede stad van Botswana, Francistown. In 1867 werd aan de rivier Tati goud gevonden. In de derde stad van Botswana – eveneens een mijncentrum – wordt koper, nikkel en kobalt gewonnen. Een eeuw na het vinden van goud werd de grootste schat gevonden, namelijk enorme voorraden diamant.

Wildlife van Botswana bij de grootste delta ter wereld

Vanuit de hooglanden van Angola stroomt de Okavango rivier richting Botswana waar het de grootste binnenlandse rivierdelta ter wereld vormt. Het overvloedige water bij de omliggende savanne gebieden zorgt voor een natuurlijk paradijs waar de dierenwereld floreert. Een aanzienlijk deel van de noordelijke regio bestaat uit prachtige natuur met fantastische wildlife mogelijkheden.

Nationaal park Chobe wordt gekenmerkt door verschillende natuurlijke zones met o.a. open vlaktes, dicht begroeide delen en moerasgebieden. Maar bovenal is het park wereldberoemd vanwege de enorme olifanten populatie die uit meer dan 60.000 exemplaren bestaat.

Om het park staan geen hekken en de dieren hebben dan ook vrij toegang tot de naburige Okavango delta. Hier komen dan ook enorme aantal dieren waaronder zoogdieren, vissen en vogels voor.

Een derde park in dit deel van Botswana is nationaal park Makgadikgadi & Nxai Pan. Savannegebieden, graslanden en (zoute) wateren bieden een thuis aan een enorme variëteit aan dieren waaronder grote aantallen flamingo’s en watervogels. In de regentijd trekken grote kuddes wildebeesten (ook wel gnoes genoemd) alsmede zebra’s en bokken het park in. Door de aanwezigheid van deze prooidieren nemen ook roofdieren zoals leeuwen en hyena’s in aantal toe.

Bosjesmannen in de Kalahari

De Kalahari woestijn moet je gezien hebben als je Botswana bezoekt. Het is daarentegen ook moeilijk te missen omdat het meer dan driekwart van het land beslaat. Het gebied is de woonplaats van de befaamde bosjesmannen (oorspronkelijke naam is San). Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van het zuidelijke deel van Afrika.

De bosjesmannen leven van het weinige dat het land hen geeft. Het zijn waarlijk jagers en verzamelaars zoals we ons de vroege voorvaderen voorstellen. In het dorp wordt op traditionele wijze geleefd met zang en dans rondom een groot vuur. Er zijn nog slechts circa 1.000 bosjesmannen die op authentieke wijze in de Kalahari leven.

Comments are closed.