De Zuid Alpen

De Dolomieten

Een opmerkelijk rotsachtig gebied in de noordoosthoek van Italië wat tot 1918 als Zuid Tirol onderdeel uitmaakte van Oostenrijk. Alle toppen en plaatsen hebben hier daarom zowel een Italiaanse als en Duitse naam. Het gebied liggen ten zuiden van Brunico (Bruneck) en ten oosten van het Adige-dal en loopt door tot in Oostenrijk waar het eindigt in de minder bekende Lienzer Dolomieten. Een belangrijke sub-groep, de Brenta, ligt ten westen van de rivier de Adige. De hoogste top van de Dolomieten is de Marmolata (3342 m). Maar het zijn de steile wanden en de soort rots dat de klimmers hier naar toe trekt, en in veel mindere mate de hoogte van de toppen. Belangrijke uitgangspunten in dit gebied zijn: Cortina d’Ampezzo, Canazei, Pinzolo en Madonna di Campiglio. De eerste dolomietentop die beklommen werd was de Monte Pelmo door Ball in 1857. Van de extreem moeilijke routes is de noordwand van de Cima Grande (Drei Zinnen) wel de bekendste (Comici en Dimai in 1933).

De Lombardische Alpen

De zuidelijkste uitlopers van de Alpen tussen Como en en Trento, ten zuiden van het Bernina-Ortler massief en ten noorden van de snelweg Milaan-Verona. Hier liggen ook de meren van Como, Iseo, Idro en Garda. Deze naam omvat een verzameling van verschillende kleinere gebiedjes. De hoogste toppen zijn: de Adamello (3554 m), Cima Presanella (3556 m), Caré Alto (3462 m) in de Presanella-Adamello groep. Dit is een groep met behoorlijk wat besneeuwde toppen en maakt een ruige indruk, maar de routes vallen over het algemeen wel mee. Deze groep ligt naast de Brenta groep (Dolomieten) wat een mooi contrast vormt. Ten westen van de Apicapas liggen de Bergamasker Alpen. De hoogste top hier is de Pizzo di Coca (3052 m). In dit gebied wordt voornamelijk gewandeld.

Julische Alpen

Een kalkgebied op de grens van Italië-Slovenië. De hoogste top is de Triglav (2863 m). Met een aantal interessante routes door de noordwand. Andere interessante toppen zijn: Jalovec (2643 m), Skrlatica (2738 m) en de Canin (2587 m). Belangrijke plaatsen zijn: Bohinjska Bistrica, Kranjska Gora, Mojstrana en Jesenice.

This entry was posted in Gebergtes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.