IJsland

Vulkanisch IJsland

Voor diegene die denkt dat IJsland een koud land is en waar enkel sneeuw en ijs te vinden valt, heeft het mis. IJsland is een namelijk een vulkanisch eiland waar een mild zeeklimaat heerst.

IJsland is het land van de trollen, bevroren watervallen, geisers en warmwaterbronnen, maanlandschappen en meer bijzondere plekken die het land zijn unieke karakter geven. Wanneer je op vakantie naar IJsland gaat heb je meer dan voldoende mogelijkheden om dit ruige en avontuurlijke land te ontdekken.

IJsland is het minst bevolkte land in Europa met ongeveer 3 inwoners per vierkante kilometer. Dit komt doordat het overgrote deel van IJsland onbewoonbaar is. De meeste mensen wonen dan ook in de hoofdstad Reykjavik. De overvloed aan warmwaterbronnen die IJsland heeft, worden gebruikt om bijna alle huishoudens in het land te verwarmen. Deze, en andere vormen van schoon energie gebruik, hebben ervoor gezorgd dat IJsland momenteel het minst milieu vervuilende land ter wereld is.

De hoofdstad Reykjavik

De hoofdstad van IJsland, Reykjavik is een moderne en enigszins kleine stad. Je zult er weinig hoogbouw aantreffen. De stad ligt aan de Faxafloi baai en vanuit de stad heb je een goed zicht op de bergenreeks aan de horizon.

In het centrum van de stad vindt je vele restaurants waar je met name goed vis kunt eten. Het uitgaansleven is hier tevens gevestigd, echter dien je een goed gevulde beurs mee te nemen. Alcoholische dranken zijn er namelijk bijzonder prijzig.

Actief IJsland

Waarom zou je in je hotel blijven zitten als je zoveel kunt ontdekken? Het landschap en de ligging van IJsland geeft je de mogelijkheid om er specifieke activiteiten te ondernemen.

Zo kun je er walvissen spotten, paardrijden door de ruige landschappen, gletsjers bewandelen, sneeuwscooters huren, met een 4-wheel drive de omgeving verkennen en ga zo maar door. Om van al deze avontuurlijke activiteiten bij te komen kun je in één van de vele spa baden, waar het water doorgaans op natuurlijke wijze verwarmd wordt door warmwaterbronnen, terecht.

Vulkanen, gletsjers en geisers

IJsland is een vulkanisch eiland. Indien je bijvoorbeeld vanuit Reykjavik het binnenland gaat bekijken en over de vlaktes heenrijdt, dan zie je in de verte vaak stoompluimen uit de grond opstijgen. Dit zijn hete bronnen waarin water verdampt en voor een bijzondere uitzicht zorgt.

Je vindt op IJsland meer warmwaterbronnen dan waar ook ter wereld. Soms zie je niet meer dan de stoompluimen die eruit komen. Echter, er zijn ook van deze bronnen waar het water zo heet wordt dat het tot een uitbarsting leidt. Dit zijn de bekende geisers.

De bekendste geisers van IJsland zijn Geysir en Strokkur. Je vindt deze geisers in de Haukadalur vallei. Deze plek wordt vaak aangedaan bij de excursies die je op IJsland kunt boeken. De bekendste excursie is de Golden Circle tour. Deze tocht brengt je naar vrijwel alle bekendste bezienswaardigheden in de omgeving van Reykjavik.

Naast een overvloed aan geisers en warmwaterbronnen heeft IJsland ook enorme gletsjers. De grootste gletsjer op IJsland is de Vatnajokull. Deze gletsjer is even groot als alle gletsjers in Europa bij elkaar.

Herinneringen aan de Vikingen

De Vikingen ontdekten IJsland rond de 9de eeuw. Deze krijgers uit Scandinavië hadden zich al eerder gevestigd in delen van Groot-Brittannië en Ierland.

Men vermoed dat de Vikingen, door hun contacten met de Ieren, lucht hadden gekregen van een groot eiland waar vis en rijkdommen in overvloed waren. Zo kwamen de Vikingen uiteindelijk aan op het IJsland zoals wij dat nu kennen. Een van de weinige overblijfselen uit deze tijd vindt je terug in de IJslandse taal waar nog enkele Scandinavische woorden in worden gebruikt.

Mountainbiken op IJsland

Wie aan IJsland denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan uitgebreide fietstochten of een gezellige fietsvakantie. Hoewel het landschap en het klimaat zich inderdaad niet zo lenen voor erg veel korte tochtjes, is IJsland voor de wat meer avontuurlijke fietsers en MTB-ers een waar walhalla.

Mountainbike

Zo worden er op het prachtige eiland in de zomer MTB-tours georganiseerd door gespecialiseerde organisaties. De zomer is trouwens wel het enige seizoen waarin dit soort tours mogelijk zijn – in de winter schommelt de temperatuur in het centrale hoogland tussen de -10°C en -25°C. In de zomer is het op IJsland gemiddeld zo’n 12°C, met uitschieters van 20°C en 25°C op warme dagen. Heel wat anders dan het tropische Suriname dus!

Voor zo’n tour bent u, vaak met een groep van ongeveer 10 man plus natuurlijk een reisleider, ongeveer anderhalve week onderweg. ’s Avonds slaapt u in tenten, of op een camping of boerderij. Veel campings hebben een eigen hotpot – een warmwaterbron waarin het na een lange dag biken heerlijk vertoeven is.

Om u tijdens het fietsen zo veel mogelijk bewegingsvrijheid te geven, worden bagage en tenten vaak met een auto vervoerd. Zo hoeft u zelf niet met uw tentje te sjouwen, en kunt u zich helemaal richten op de geweldige ervaring. Let van tevoren wel even op of er een mountainbike voorzien wordt, of dat u uw eigen bike mee moet nemen. Ter plaatse een mountainbike huren kan erg prijzig zijn. Veel fietsenwinkels zijn er op het dunbevolkte IJsland niet te vinden. Voor vertrek een mountainbike kopen is dus verstandiger dan wachten tot u eenmaal op uw bestemming bent. Tegenwoordig kunt u uw fiets ook eenvoudig in een speciale tas meenemen in het vliegtuig.

Tijdens de tocht wordt u langs de vele prachtige landschappen van IJsland geleid. Zo kunt u bijvoorbeeld door het Duivelsgebergte rijden, waar de kracht van de natuur een blijvende indruk op u zal maken. Een tocht door het wereldberoemde Fjallabak Nature Reserve is ook erg populair – lava, sneeuw en warmwaterrivieren vind je hier in één gebied.

Comments are closed.