De bekendste Franse wijnstreken

De echte wijnliefhebbers halen hun wijn natuurlijk uit de bekende streken. Overal over de wereld zijn streken waar zeer goede wijn vandaan komt. Frankrijk kan bij uitstek worden genoemd als land met de bekendste wijnstreken. We noemen enkele zeer bekende wijnstreken.

Beaujolais

Deze regio staat vooral bekend om de veelzijdige rode wijnen. Witte en roséwijnen komen ook uit deze streek, maar rood overheerst. De wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt van handgeplukte druiven die in het geheel op vat worden vergist. De wijnen uit deze streek zijn vaak wat lichter dan veel andere wijnen. Er zijn 12 verschillende appellations in de Beaujolais, waarvan een groot aantal (10) bekend staat als Cru. Voor beginnende wijnliefhebbers zijn de lichtere Cru’s als Chiroubles en Fleurie een uitstekende keuze. Cru’s met meer body – meer geschikt voor de gevorderden – zijn bijvoorbeeld de Chénas en Moulin-à-Vent.

Bordeaux

Een van de meest beroemde wijnstreken is de Bordeaux. Deze streek ligt aan de Dordogne, de Gironde en de Garonne. In de Bordeaux zijn er verschillende classificatiesystemen waaruit kan worden verondersteld wat de beste wijnen van de Bordeaux zijn. Beroemd zijn de wijnen uit de Médoc, Graves, Sauternes en Barsac. In het Engelse taalgebied is ‘claret’ de naam voor de rode Bordeaux wijn. Deze benaming is afkomstig van de ‘clairet’. Deze term verwijst naar de niet goed houdbare wijn die Bordeaux in de Middeleeuwen produceerde (vergelijkbaar qua kleur met Rosé). Het zuidwestelijke deel van Frankrijk was van 1152 tot 1453 in het bezit van de koning van Engeland. Bordeaux is ook in dit tijd altijd de belangrijkste wijnstreek van Frankrijk geweest.

Bourgogne

Ondank dat de Bourgogne niet de meest productieve wijnstreek van Frankrijk is (slecht 1 procent van de totale oppervlakte van agrarisch gebied bestaat uit druiven) is dit gebied wereldberoemd als wijnstreek. Uit dit gebied is de duurte wijn van de Pinot Noir afkomstig: de Romanée-Conti. Ook de duurste Chardonnay-wijn komt uit deze regio. In tegenstelling tot de Bordeaux streek – waar grote hoeveelheden wijn onder één châteaunaam of appellation worden verhandeld – is er in de Bourgogne sprake van een samenspel tussen wijnbouwers en handelshuizen (de négociants).

Door de verdeling van de wijngaarden komt het regelmatig voor dat een individuele wijnboer maar klein stukje grond in een wijngaard heeft waarmee hij slechts één vat wijk kan maken (zo’n 25 kisten wijn van ieder 12 flessen). Deze wijnbouwers verkochten vervolgens vaak hun druiven aan een handelshuis. Het handelshuis kocht de druiven uit de wijngaard van diverse eigenaren voldoende volume mee te krijgen.

This entry was posted in Reizen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.