Suriname

Suriname, reuzenzeeschildpadden en regenwouden

Het Zuid-Amerikaanse Suriname ligt aan het uiteinde van het continent ten noorden van Brazilië en tussen Guyana – in het westen – en Frans-Guyana in het oosten. De noordelijke uitlopers van het enorme Amazone regenwoud bedekken een groot deel van het land en met name in het zuiden heerst de tropische jungle met de bijbehorende rijke flora en fauna. Dit gebied is moeilijk tot zeer moeilijk bereisbaar.

De ligging aan Atlantische Oceaan zorgt vanzelfsprekend ook voor een aangename kustlijn vol stranden en mogelijkheden tot waterrecreatie. Verwacht overigens geen witte zandstranden hier, het zand heeft veelal een (donker)bruine kleur.

Het binnenland van Suriname wordt doorsneden door tal van rivieren en riviertjes. Om de rijkdom aan water nog eens te benadrukken ligt zowel in het oosten als in het westen een groot meer.

Het avontuurlijke landschap leent zich uitstekend voor activiteiten als wildwaterkanoën en trektochten door het heuvelrijke regenwoud. Aan de kust kun je met een beetje geluk reuzenzeeschildpadden zien die hun eieren leggen op het strand. Op de markten en in de winkeltjes in steden en dorpen ontdek je het echte Surinaamse leven. Profiteer van het verse fruit, de kruidige gerechten en de leuke souvenirs die je hier kunt kopen.

De band van Suriname met Nederland

Suriname, beter gezegd de democratische republiek Suriname, is onafhankelijkheid sinds 1975, nadat het 21 jaar daarvoor al een semi-autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden had gekregen. De eerste kolonisatie van Suriname vond overig niet plaats door de Nederlanders maar door de Engelsen.

In 1667 veroverden de Nederlanders het gebied op de Engelsen. Een veel gehoord verhaal is dat Nederland Suriname zou hebben geruild met de Engelsen die op hun beurt Nieuw Nederland (New York) verkregen. Het verhaal ligt eigenlijk iets anders want daar waar Suriname door de Nederlanders op de Engelsen veroverd werd, deden de Engelsen in omgekeerde volgorde hetzelfde met New York. Bij de vrede van Breda zagen beide partijen af van teruggave van de gebieden.

Nederlands is nog altijd de officiële taal in Suriname en in meerdere opzichten zie je de band met het koninkrijk nog altijd terug. Namen als het Wilhelmina gebergte, het Grens gebergte en plaatsen als Groningen, Wageningen, Domburg, Lelydorp, Slootwijk en Batavia wijzen op de sterke binding met Nederland.

Werelderfgoedstad Paramaribo met Fort Zeelandia

De hoofdstad van Suriname is het noordelijk gelegen Paramaribo. Aan de oostzijde van de stad stroomt de Surinamerivier. Paramaribo is geen kuststad maar het water van de Atlantische Oceaan is ook niet ver weg. De stad ligt op iets meer dan twintig kilometer van de oceaan. Ondanks de vele stadsbranden heeft Paramaribo een bijzonder historische centrum dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Één van de meest interessante gebouwen is de Sint Petrus en Paulus kathedraal. Deze kathedraal vormt het grootste houten bouwwerk van Zuid-Amerika. De kathedraal werd gebouwd tussen 1883 en 1885. Inmiddels is Paramaribo een multi-culturele stad waar naast kerken ook tempels, moskeeën en synagogen te vinden zijn.

Aan de oever van de Suriname rivier staat een belangrijke bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. Het Nederlandse Fort Zeelandia uit het begin van de 17de eeuw is niet alleen maar interessant vanwege haar geschiedenis als verdedigingsbolwerk. Fort Zeelandia is de plek van de beruchte decembermoorden van 1982. In die tijd diende het fort als hoofdkwartier van de manschappen rond Bouterse. Voor die tijd, en tegenwoordig ook weer, was het Suriname museum in het fort gevestigd.

De zuidelijke Surinaamse jungle

De grootste regio van het land beslaat circa 60% van het Surinaamse land. Bijna alles behalve de noordelijke strook en een inham die in het oostelijke deel naar het zuiden loopt valt onder de regio Sipaliwini. Om je in dit junglegebied voort te bewegen zul je meestal transport over het water moeten zoeken. Ook zijn er diverse kleine vliegvelden zodat je door de lucht kunt reizen.

In dit zuidelijke deel ligt de pracht van Suriname verborgen. Eindeloze natuurgebieden met een rijke flora en fauna die nog niet op grote schaal door toeristen worden bezocht liggen hier op je te wachten. Het grote voordeel van Suriname ten opzichte van veel andere landen in dit werelddeel is natuurlijk dat ze vaak de Nederlandse taal spreken waardoor het organiseren van een avontuurlijke tocht makkelijker wordt.

In de regenwouden van Suriname leven honderden vogelsoorten in vele soorten kleuren en maten. Naast deze vogels, waaronder prachtig gekleurde papegaaien en rode ibissen, leven er tal van apensoorten en andere dieren. De regenwouden worden vaak opgesierd door bergen, heuvels en prachtige watervalletjes. Dit fraaie natuurlandschap van Suriname ligt grotendeels in de 12 parken en reservaten die het land rijk is.

Comments are closed.